Een afgesnoerd 550 hPa laag boven Frankrijk trekt noordoostwaarts, wordt ingevangen in een Britse hoogtetrog en snoert vervolgens weer af. Deze afsnoering trekt naar Centraal-Europa. Een occlusie, eigenlijk een combinatie van verschillende oude barokliene zones en behorende bij een opvullend laag nabij IJsland. Ligt over Engeland richting Frankrijk, In deze occlusie ontwikkeld zich een kleinschalig laag boven de zuidelijke Noordzee. Dit laag en een laag boven centraal Europa zorgen voor stagnatie in de oostwaartse beweging van de occlusie. Op de noordflank van het tweede genoemde laag keert later op zondag het gisteren gepasseerde koufront terug als warmtefront.
Aandachtspunten zijn de positie en vooral de ontwikkeling van het kleinschalige laag boven de zuidelijke Noordzee. De onzekerheid daar in is groot en een nauwkeurige verwachting lastig. De tendens is dat de buien/regen op de occlusie waarschijnlijk beperkt blijft tot Zeeland en de kuststrook. Met de onzekerheid in het laag is ook de wind verwachting onzekerheid.
In de ochtend zijn er in het zuiden perioden met zon en is het in het noorden bewolkt met in het noordoosten aanvankelijk nog enkele buien. In de loop van de dag komt ook in het noorden de zon van tijd tot tijd tevoorschijn en kan er vooral landinwaarts nog een bui ontstaan. In de avond is er in het zuidwesten kans op een bui. Met een middagtemperatuur van ongeveer 23°C is het duidelijk minder warm dan de afgelopen dagen. Er staat een matige zuidwestenwind, maar in het noorden is de wind aanvankelijk zuidoostelijk. In de avond draait de wind naar het zuidoosten en neemt af naar zwak.
Komende nacht zijn er brede opklaringen, maar vooral langs de grenzen zijn ook wolkenvelden aanwezig. Het blijft vrijwel overal droog. In opklaringen daalt de temperatuur lokaal naar 12°C, maar onder bewolking en aan zee wordt het niet kouder dan 16°C. De wind is zwak en variabel.
Morgen overdag is het half bewolkt, maar van het noordoosten uit neemt de bewolking toe. Lokaal kan daaruit lichte regen vallen. De maxima komen uit rond 22°C. De wind draait naar het noorden en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.
Een 500 hPa hoogtelaag ligt boven de Alpen trekt zondag al opvullend naar de Balkan. Hierdoor komt de weg vrij voor een golvende zonale stroming, met het sturende laag ter hoogte van IJsland. Dit laag gaat vanaf begin volgende week tot het einde van de periode ons weer gaat bepalen. Aan de grond zien we eerst nog een zwakke trekrug op zondag ons land passeren. Het sturende grondlaag ligt ter hoogte van IJsland en omdat dit ten opzichte van ons land ver weg is passeren de meest frontale systemen ons land niet of in afzwakte vorm.
Wisselend bewolkt en overwegend droog. Middagtemperaturen rond 21 °C.
vrijdag 23 september tot en met vrijdag 30 september
Onzekere verwachting. Mogelijk een licht wisselvallig weertype met middagtemperaturen rond of iets boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar.
In de meerdaagse een zeer smalle pluim voor de temperatuur, neerslag en wind. De EPS periode laat een wat grotere spreiding zien. Ongeveer 70 % oplossingen laat een aanhoudende meanderende westelijk stroming zien op 500 hPa. De overige een blokkerend hoog min of meer boven Europa. Doordat de spreiding in de positie van troggen en ruggen in de genoemde stroming vrij groot is, levert dit ook een grote spreiding op in de pluim. De kans op veel wind is niet groot en een zuidwestelijke windrichting lijkt de grootste kans te maken.