Friday 27 December
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zon, later kans op wat (buiige)regen.

19 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een zwakke rug van hogedruk boven de Noordzee en een vore boven België staat er een oost tot noordoostelijke stroming. Hiermee wordt continentale lucht aangevoerd. In de vore ligt een west-oost georiënteerde barokliene zone, die vandaag langzaam noordwaarts beweegt. Op hoogte bevindt ons land zich tot vanmiddag aan de oostzijde van een zwakke rug. In de loop van de middag en avond stroomt er aan de grond vochtiger lucht met Td van 17-18 graden binnen. Deze zone lijkt eveneens gekoppeld aan de thetaw850-tong die vanmiddag het zuidwesten en zuiden bereikt. Het ‘koufront’ boven Frankrijk is nauwelijks nog goed herkenbaar als luchtmassagrens vanwege de sterke warmteadvectie op nadering van een actieve oceaandepressie. De bij dat laag behorende occlusie passeert komende nacht, waarna we zaterdag overdag in een vrij stevige zuidwestelijke stroming terechtkomen.

De grote lijnen in de diverse modellen komen wel overeen. Neerslagpatronen zijn te koppelen aan de genoemde systemen. De voorste begrenzing van de neerslag is te koppelen aan de thetaw850-rug, gekoppeld aan een vore aan de grond en de hogere Td. Het is allereerst de vraag of er (diepe) convectie vanaf de grond mogelijk is. Dat lijkt lastig in het grootste deel van het land vanwege de aanwezigheid van een (zwakke) inversie. De aanwezigheid van de hoogterug is een factor die tegenwerkt en ook de Td lijken dan nog te laag. Achter de vore komen de hogere dauwpunten binnen en dan zou het lokaal kunnen. Echter, op hoogte lijkt er juist dan warmte-advectie plaats te vinden aan de voorzijde van het naderende oceaan laag. Dit verhindert waarschijnlijk al te diepe convectie, maar het zorgt er wel voor dat de hele kolom wel steeds vochtiger wordt, met PPW-waarden die oplopen tot ruim 30.

Het is aanvankelijk zonnig en droog. In de loop van de middag komt er van het zuidwesten uit meer bewolking opzetten en neemt vooral in het zuiden de kans op een bui toe. In de loop van de avond trekt een gebied met buiige regen het zuidwesten van het land binnen. De maximumtemperatuur ligt tussen 24°C in het noorden tot lokaal 27°C in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind is eerst oostelijk maar draait in de loop van de middag van het zuiden uit naar zuid tot zuidwest.

In de nacht van vrijdag op zaterdag verlaat de neerslag het noordoosten. Het wordt wisselend bewolkt met lokaal nog een bui. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, aan de kust neemt de wind toe naar vrij krachtig.

Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt en eerst op de meeste plaatsen droog. In de middag neemt de kans op enkele buien toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21°C in het noordwesten tot nog 24°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind neemt toe naar matig, aan de kust naar krachtig

Dit weekeinde trekt een oceaandepressie via Ierland en de UK al opvullend naar de Noordzee trekt. Het bijbehorende koufront passeert zaterdagnacht ons land en maakt daarmee een einde aan een aantal dagen van rustig zomerweer. Tijdens het weekeinde is het wisselvallig onder invloed van genoemde depressie. Vanaf maandag zien we de hogedrukopbouw vanaf de Atlantisch oceaan richting Frankrijk trekken om zich daarna, de tweede helft van de nieuwe week, boven Scandinavie en de Oostzee te vestigen. De operationele run laat daarna tegen het daaropvolgende weekeinde een nieuwe impuls van hogedruk via Biskaje in de richting van ons land trekken.

Vooruitzichten

Vanaf maandag een snelle overgang naar warm zomers weer. De zon is er geregeld bij en het blijft droog. De temperatuur loopt geleidelijk op naar waarden van boven de 25 graden gedurende de tweede helft van de week.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 26 augustus tot en met vrijdag 02 september

Aanvankelijk houdt het zomerse weer nog stand, De tweede helft van de periode is er kans op wat regen of een bui en doet de temperatuur waarschijnlijk een stap terug in de richting van meer normale waarden voor de tijd van het jaar.

Opnieuw een in grote lijnen consistente modelrun. Eigenlijk geldt voor de gehele MD-periode en de eerste helft van de EPS-periode vrijwel absolute consistentie. Vanaf zondag 28 augustus begint er in de clusters een deel van de oplossingen meer zonaal te worden en neemt daarmee de kans op een overgang naar een wisselvalliger en iets minder warm weertype toe. Hoewel de grondstroming in de pluim eigenlijk al wat eerder westelijk kan worden (ook onder de hogedrukinvloed) is de stroming dan nog te zwak om het weerbeeld echt te laten veranderen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn