Een barocliene zone boven het zuidoosten ligt aanvankelijk vrijwel stationair en beweegt vandaag geleidelijk zuidoostwaarts. Een koufront bevindt zich tussen het zuiden van Noorwegen en Schotland en trekt zuidwaarts. Het koufront bereikt aan het begin van de middag het noorden en verlaat in de loop van de avond het zuidoosten. Voor het koufront uit wordt met een noordoostelijke stroming nog vrij warme lucht aangevoerd van continentale oorsprong. Achter het koufront wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.
Modellen zijn synoptisch gezien vrijwel identiek. Er zijn wel verschillen voor wat betreft de (coalescentie) neerslag achter het koufront. Hirlam en EC berekenen hier een duidelijk signaal, Harmonie heeft dit in veel mindere mate. Het hangt uiteraard af van de dikte van de vochtige laag onder de inversie. Ben geneigd om de signalen van de twee modellen serieus te nemen. In de actuelen zien we ook achter het koufront af en toe meldingen van regen. Alle modellen laten overigens wel zien dat de neerslag signalen in de loop van zaterdag overdag toenemen, dit is het effect van de dagelijkse gang.
Vandaag is er veel zon. In de loop van dag kunnen er enkele stapelwolken ontstaan. Later vanavond neemt van het noorden uit de bewolking toe. In Limburg kan er vanmiddag een enkele regen- of onweersbui voorkomen. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het noorden, langs de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vanmiddag geleidelijk krachtig. De noordenwind voert vanavond geleidelijk koelere lucht aan. In het noorden blijft het kwik vanmiddag steken op een graad of 16, in het zuiden wordt het nog 23 graden. Vanavond neemt de noordenwind tijdelijk iets in kracht af.
Vannacht breiden de wolkenvelden zich verder over het land uit. Plaatselijk kan er lichte (mot)regen vallen. Vannacht daalt de temperatuur tot ongeveer 9 graden, in het zuidoosten in opklaringen eerst mogelijk enkele graden lager. De noordwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig.
Zaterdag overdag is er tamelijk veel bewolking, lokaal valt er lichte (mot)regen. In de middag kan hier en daar de zon doorbreken. Met nam in het noordoosten kan er dan een stevige bui vallen. De noordwestenwind is matig tot mogelijk vrij krachtig boven land en krachtig langs de kust. Het wordt aanmerkelijk koeler dan vandaag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van slechts 10 graden op de Wadden tot 14 in het zuidoosten van het land.
Een uitgestrekte hoogtetrog boven Scandinavie zorgt bij aanvang van de periode voor aanvoer van koele polaire lucht. In de loop van de nieuwe week vervlakt de trog en wordt de bovenluchtstroming zuidwestelijk en daarmee tijdelijk meer zonaal. Tegen het weekend van 21/22 mei lijkt zich een rug op te bouwen met aan de grond een hoog boven onze omgeving.
Wisselend bewolkt, enkele buien en koel. In de loop van de periode langzaam stijgende temperaturen.
vrijdag 20 mei tot en met vrijdag 27 mei
Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen die geleidelijk verder oplopen naar waarden boven normaal.
In de eerste week is het ensemble behoorlijk eenduidig. Vanaf week 2 zien we dat er zich verschillen aftekenen in het EPS. De onzekerheden hebben met name te maken met de mate van de opbouw van de genoemde rug en de positionering ervan. Er is nog steeds een klein deel van de leden, ca 10, die de zonale component in meer of mindere mate handhaaft. Een groot deel van de leden laat een meer uitgesproken opbouw van de rug zien, de oper maakt hier nu tevens deel van uit, dit itt tot eerdere EC-EPS runs.