Een uitdiepend laag boven het zuiden van Wales trekt noordoostwaarts en bereikt dinsdagochtend het zuiden van Noorwegen. Bijbehorend occluderend frontaal systeem passeert vanochtend het land. Na passage draait de stroming van zuid naar zuidwest en voert onstabiele polaire lucht aan. Aan de zuidflank van het laag is vanaf de tweede helft van de ochtend en de middag de meeste wind te verwachten boven land en de zuidelijke Noordzee. Met het wegtrekken van het laag neemt de luchtdrukgradient vanavond en vannacht sterk af. Een golvende barocliene zone (van oorsprong een occlusie en niet het polaire front) ligt dinsdag boven de zuidelijke helft.
Vanochtend is er veel bewolking en valt er af en toe regen. In de middag is het wisselend bewolkt en komen er buien voor, mogelijk ook met onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. De zuid- tot zuidoostenwind wordt krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. In de middag draait de wind naar zuid tot zuidwest en dan kan het langs de noordwestkust enige tijd stormen, windkracht 9. Verder komen er zware windstoten voor. Boven land, voornamelijk bij buien, van 80-90 km/uur, in de kustgebieden tot 100 km/uur, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk tijdelijk tot 110 km/uur. In het zuidoosten neemt de wind in de tweede helft van de middag snel in kracht af, in het noorden gebeurt dat pas in de avond.
Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en valt er af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust af en toe krachtig.
Dinsdag overdag is er vrij veel bewolking en komen er enkele buien voor. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 10 graden. Er staat een vrij krachtige, langs de kust en op het IJsselmeer krachtige, soms harde zuidwestenwind.
De aanvangsperiode wordt getypeerd door een west- tot zuidwestelijke stroming waarbij storingen ons land passeren. Tegen het einde van de week zien we de opbouw van een hoogterug met de as dichtbij onze omgeving welke zal zorgen voor stabilisatie. Na komend weekend lijkt de rug snel door te trekken en plaats te maken voor een markante hoogtetrog/-laag met de as ten westen van onze omgeving. Hierdoor zal de wisselvalligheid weer toenemen en de maximumtemperaturen weer getemperd worden.
Wisselvallig en koel. Tegen het weekend afnemende neerslagkansen en stijgende temperaturen.
maandag 04 april tot en met maandag 11 april
Grote kans (ca. 80%) op terugkeer naar het wat koele en wisselvallige weertype. Kleine kans (ca. 20%) op aanhouden van het overwegend droge weertype met te
met temperaturen boven normaal.
In het Ensemble zien we voor de eerste dagen een vrij koel en wisselvallig weertype met wel elke dag neerslag, dit wordt door alle leden gesteund. Ook de stabilisatie van komend weekend zien we door veel leden ondersteund. Dit is ook goed te zien in de puntuitvoer: we zien hier grote kansen op temperaturen ruim boven normaal. Dit lijkt echter maar van korte duur want in de nieuwe week zien we snel weer een afglijding van de temperatuur en toename van de neerslagkansen, dit is goed te begrijpen gezien het feit dat veel leden het inkomende hoogtelaag/-trog ondersteunen.