Een hogedrukgebied met het centrum boven het zuiden van Zweden en Denemarken wordt geleidelijk sterker en zorgt zowel vandaag als morgen voor een oost- tot noordoostelijke stroming. De aangevoerde lucht wordt gedurende de periode geleidelijk een fractie droger.
Het stratusgebied boven het noordoosten van het land zal vanochtend over de noordelijke helft van het land westwaarts bewegen waarbij eerst de basis omhoog gaat en daarna de bewolking zelfs geheel oplost. In het noordelijk deel van de FIR boven de Noordzee houdt de lage bewolking nog een groot deel van de dag stand. De Sc-bewolking boven Duitsland beweegt weliswaar westwaarts maar lost daarbij door subsidentie telkens grotendeels op. In de zuidelijke helft van het land dus het grotendeels van de dag gewoon zonnig, wellicht wat ondiepe Cu. Komende nacht en morgen overdag weinig bewolking, toch moeten we het stratussignaal uit Harmonie voor de nacht niet geheel negeren.
In het noorden is het aanvankelijk bewolkt met lokaal mist, maar in de tweede helft van de ochtend breekt daar net als elders de zon door. De temperaturen komen in de middag uit tussen 6 graden in het noordelijk kustgebied en lokaal 11 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind.
In de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen, maar lokaal ontstaan enkele mistbanken. Landinwaarts komt de temperatuur uit rond of iets onder het vriespunt, in de kustgebieden blijft het kwik steken bij ongeveer 3 graden. De oosten- tot noordoostenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.
Zaterdag begint zonnig, maar overdag ontstaan er enkele kleine stapelwolken, die in de avond weer oplossen. Het wordt gemiddeld zo’n 9 graden. De oosten- tot noordoostenwind is matig.
Vanuit een hoogterug vanaf de Azoren richting de Britse Eilanden ontwikkelt zich in het weekend een krachtige blokkade met het centrum in de omgeving van Schotland en lijkt tot minimaal eind volgende week stand te houden. Aan de grond zien we het centrum van het hoog eerst boven het Scandinavie liggen, maar verplaatst zich na het weekeinde geleidelijk richting Schotland. Met een oost- tot noordoostelijke stroming wordt overwegend vrij droge continentaal polaire lucht aangevoerd.
Droog en geregeld zon. Temperatuur overdag rond een graad of 9, in de nachten nog steeds rond het vriespunt. Later in de week wordt het mogelijk wat warmer.
vrijdag 18 maart tot en met vrijdag 25 maart
Aanvankelijk nog droog maar geleidelijk een toenemende kans op een meer wisselvallig weertype. De temperatuurverwachting wordt erg onzeker.
De blokkade is in alle leden van het ensemble te zien en zorgt tot het einde van volgende week voor droog weer. De detailverschillen zitten in de exacte posities van de de rugas en de koers van het genoemde hoogtelaag. Alhoewel het tot eind volgende week overal droog blijft is de hoeveelheid en de verdeling van de bewolking wat onzeker. De zon zal zeker vaak te zien zijn, maar soms kunnen wolkenvelden vanuit het Oostzeegebied en Oost-Europa het zonnige weerbeeld bij ons verstoren. In het algemeen zien we in de temperatuur een sterke dagelijkse gang, hetgeen normaal is in een hogedruksituatie in deze tijd van het jaar. Onder heldere omstandigheden kan het ’s nachts nog dichtbij of iets onder nul komen en overdag net boven de 10 graden. Bij de aanwezigheid van wat hardnekkigere bewolking liggen de minima wat hoger en blijven de maxima wat achter. Later volgende week zien we wat meer EPS-leden wat verder boven de 10 graden uitkomen. In het volgende weekeinde zien we de blokkade verdwijnen en verschijnen er ook weer leden en lagedrukgebieden en neerslag in onze omgeving. De spreiding in alle parameters neemt dan nog verder toe en daarmee wordt de onzekerheid over het weerbeeld erg groot.