Tuesday 14 January
Weerman Jannes Wiersema

Enkele buien.

13 januari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.Een laag in de polaire lucht met een kern om 03 UTC boven het uiterste noorden van Duitsland trekt oost- tot zuidoostwaarts weg. Een ZO-NW georienteerde occlusie boven Zeeland trekt oostwaarts en verlaat het noordoosten in het begin van de avond. Daarna volgt een trekrug. Een volgend lagedrukgebied bereikt Ierland in de loop van woensdagmiddag, trekt oostwaarts en bereikt onze westkust aan het begin van donderdagavond. Een tweede occlusie, behorend bij dit laag, bereikt het westen tegen donderdagochtend en trekt daarna (noord)oostwaarts over het land. HIRLAM laat dit laag op donderdagavond over het midden van het land oostwaarts trekken. Een ingedraaide occlusie komt donderdagmiddag en -avond boven ons land te liggen.

Er komen enkele regenbuien voor met tussendoor ook opklaringen. Een band met buiige regen boven het zuidwesten van het land trekt in de loop van de dag naar het noordoosten. Daarachter blijft het droog en komt de zon af en toe tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. De west- tot noordwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig. In de avond volgen bredere opklaringen en neemt de wind aan de kust en op het IJsselmeer af naar matig tot vrij krachtig. Tegelijkertijd draait de wind naar zuidwest tot zuid.

De nacht van woensdag op donderdag verloopt meest droog met opklaringen. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind. De temperatuur loopt uiteen van dichtbij het vriespunt in het oosten van het land tot bijna 5 graden aan zee. Vooral in het noorden en oosten is gladheid mogelijk door bevriezing van natte weggedeelten. Later in de nacht kan het in het westen gaan regenen en neemt de wind aan zee en boven het IJsselmeer toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Donderdag overdag zijn er perioden met regen. Meer landinwaarts kan de neerslag als natte sneeuw vallen, vooral in het noorden en oosten. De temperatuur loopt uiteen van 3 graden in het noordoosten tot een graad of 6 in het westen van het land. In de avond is droge sneeuw in het noorden en oosten niet uit te sluiten. De wind is zuidelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind in het zuidwestelijk kustgebied naar west tot noordwest en neemt daar toe naar hard, 7 Bft, mogelijk stormachtig, 8 Bft.

Aan de zuidwestflank van een sturend hoogtelaag boven Scandinavie trekt vrijdag een secundair hoogtelaag boven NW-Duitsland opvullend oostwaarts weg. Tot zondagmiddag blijft de stroming zowel aan de grond als op hoogte noordwestelijk en zwak cyclonaal. In deze stroming trekt een kortgolvige hoogtetrog zaterdagavond en zondagnacht over ons land. De deterministische run en de meeste EPS-leden laten hierbij aan de grond ook een afzonderlijke lagedrukkern zien. In de loop van zondag nadert van het westen uit een noord-zuid georiƫnteerde hoogterug. De hoogtestroming ruimt hierdoor tijdelijk naar het noorden. Na het weekeinde krijgt het hoog meer invloed. Het trekt later op de zondag zuid van ons aandachtsgebied oostwaarts en komt begin volgende week boven centraal Europa terecht. Vanaf woensdag laat de deterministische uitvoer dan een zuidwestelijke stroming zien met aanvoer van zachtere lucht.

Vooruitzichten
Geleidelijke overgang naar een (vrij) koud weertype met vooral dieper landinwaarts af en toe enige (natte) sneeuw.

mosimage wo 13 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 20 januari tot en met woensdag 27 januari
Eerst nog grote kans op een koud weertype, maar in de loop van de periode toenemende kans op overgang naar een zachter weertype.

Het bovenstaande grootschalige stromingspatroon wordt voor de eerste dagen door het overgrote deel van de EPS-leden ondersteund. Op vrijdag kan de neerslag aan de achterzijde van het secundaire hoogtelaag landinwaarts enige tijd overgaan in natte sneeuw. In het noordoosten en in de Limburgse heuvels is een (dun) sneeuwdek niet uit te sluiten, maar op dit moment nog niet waarschijnlijk. Vanaf zaterdag kunnen er wel belangrijke detailverschillen gaan optreden als het gaat om het gedrag van het (lij)laagje dat meebeweegt met de kortgolvige hoogtetrog. In veel EPS-leden zien we ook een laagje zuidwaarts bewegen. Een sterk windveld lijkt hierbij niet waarschijnlijk. Voorwaardelijke kans op sneeuw neemt tijdens de trogpassage sterk toe. Hierna nemen de neerslagkansen in de koude lucht sterk af. Begin van de volgende week komen we dan meer onder invloed van het hoog. De vraag is echter hoe lang dit standhoudt. Ruim 1/4 van de leden toont op woensdag 20 januari een cyclonale NW-stroming met winterse buien. In de periode van woensdag 20 tot zondag 24 januari zien we in een toenemend aantal leden het hele drukpatroon oostwaarts opschuiven, met dus een toenemend aantal leden met een zachte oplossing. Opvallend hierbij is dat deze verzachting een dag vertraagd is t.o.v. gisteren. Bovendien is de deterministische oplossing aan de vroege kant, de meeste EPS-leden berekenen pas vanaf het weekend van 23/24 januari temperaturen van ruim boven het vriespunt.

pluim sneeuw no ned wo 13 jan 2016

Pluim No Ned wo 13  jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn