Tussen een hoog boven Scandinavie en een hoog boven het Kanaal ligt een zone met een aantal (oude) frontale systemen. De westelijke begrenzing hiervan wordt gevormd door een koufront, wat nu ongeveer van Groningen richting Limburg loopt. Op het zwakke koufront is een golfje ontstaan, dat geoccludeerd is en de occlusie ligt 00 UTC van Hoogeveen naar IJmuiden. Heel langzaam trekt de occlusie zuidwaarts en later vanavond verlaat deze het zuidwesten. De activiteit ervan neemt door subsidentie echter wel af. Hierachter wordt de stroming noordelijk, mede doordat het hoog boven het Kanaal boven de westelijke Noordzee komt te liggen. De voorste begrenzing van de droge, koude continentale lucht, die nu nog nog boven Polen en het noordoosten van Duitsland ligt, wordt eveneens gemarkeerd door een zwak koufront. Tussen deze fronten in liggen nog oude occlusie-restanten van de Duitse Bocht naar Tsjechië. Doordat het hoog boven Scandinavie zich meer boven zuid Scandinavie gaat manifesteren en samensmelt met eerder genoemd hoog boven de Noordzee, beweegt op zaterdag het hele frontenkerkhof weer westwaarts.
In het noorden en westen zijn er nog vrij veel wolkenvelden, waaruit plaatselijk nog lichte (mot)regen valt. Elders komen ook brede opklaringen voor met enkele mistbanken. In de loop van de ochtend lossen de mistbanken op en wordt het op steeds meer plaatsen droog. De zon komt geregeld tevoorschijn, vooral in de zuidelijke helft en het wordt vanmiddag ongeveer 15 graden. De zwakke tot matige wind is eerst veranderlijk, maar wordt geleidelijk noord tot noordoost.
In de nacht naar zaterdag zijn er naast enkele wolkenvelden ook brede opklaringen. In het oosten van het land is er kans op mist, maar ook elders kunnen mistbanken voorkomen. De temperatuur daalt naar waarden rond een graad of 8. De wind is noordelijk en zwak, aan de kust matig.
Zaterdagochtend is er nog vrij veel bewolking, maar in de loop van de dag komt er steeds meer ruimte voor de zon. Het blijft droog. De maxima liggen rond 14 graden. De wind draait in de loop van de ochtend naar oost tot noordoost en is matig.
Vanaf zaterdag komt ons aandachtsgebied onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavie. De stroming wordt hierdoor oostelijk en de aangevoerde lucht wordt steeds droger en kouder. Ook op 500 hPa vormt zich een hoog boven Scandinavie. Verder beweegt een hoogtetrog boven het westen van de Middellandse Zee oostwaarts. Hieruit vormt zich maandag een hoogtelaag boven het oosten van Europa, waardoor een geblokkeerde situatie ontstaat. Echter, in de meest recente deterministische uitvoer snoert zich maandag 12 oktober bij Schotland een hoogtetrog af. Deze trekt zuidoostwaarts en gaat dinsdag 13 oktober interactie maken met het hoogtelaag boven het oosten van Europa. Deze systemen smelten samen en het gevormde hoogtelaag beweegt westwaarts en komt woensdag boven het noorden van Frankrijk terecht. Bij ons blijft de stroming dan weliswaar oostelijk, maar de cyclonaliteit neemt dan wel iets toe. Tegen het einde van volgende week lijkt het hoogtelaag nog iets naar het noorden te komen, wat resulteert in toenemende neerslagkansen
Droog met vooral de eerste dagen flink wat zon. De temperatuur ligt ruim onder het langjarig gemiddelde. In de nacht komt de temperatuur dichtbij het vriespunt uit.
vrijdag 16 oktober tot en met vrijdag 23 oktober Aanvankelijk grote kans (60-70%) op het aanhouden van het meest droge weertype met temperaturen beneden normaal. In de loop van de periode neemt de kans op een wisselvalliger weertype toe.