Een lagedrukgebied boven Bretagne met enkele thermische vores boven West-Frankrijk koerst richting Oost-Engeland. De thermische vores bereiken komende avond het zuidwesten en liggen vrijdagmiddag boven het noordoosten. Met het opdringen van het laag vindt warmteadvectie plaats. Op hoogte passeert overdag een vlakke rug, na passage neemt van het zuiden uit DPVA licht toe als gevolg van schering.
Vandaag zijn er zonnige perioden. In de middag komt er meer hoge bewolking. Het is droog, maar in de avond neemt de kans op een regen- of onweersbui van het zuidwesten uit toe. De buien kunnen vergezeld gaan van hagel, zware windstoten en lokaal ook veel regen. Het is warm, in de middag loopt de temperatuur uiteen van 25 graden in het noorden tot 31 in het zuiden van het land. De oostelijke wind is meest matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.
Komende ochtend in het zuidwesten kans op een enkele bui. Onweer is niet uitgesloten, KOUW/INDECS geven dat ook aan. Voorlopig achten we die kans te klein om nu voor te waarschuwen. Komende avond van het zuidwesten en zuiden uit toenemende kans op onweersbuien. Schering gering, met name bij buien die op de een of de andere manier vanaf hoogte ontstaan. muCAPE 1000+ J/kg, vrijdag overdag in de vore zelfs 2000+ J/kg. De convectieve modus is multicel en/of pulse storm.
In de nacht naar vrijdag trekken de buien noordwaarts over het land en nemen dan in activiteit af. Er is tamelijk veel bewolking aanwezig. De minimumtemperatuur ligt rond 20 graden. De wind is matig en komt aanvankelijk overal uit oostelijke richtingen. In de zuidelijke helft draait de wind naar het zuiden en neemt daar dan af naar zwak tot matig.
Vrijdag overdag kunnen nieuwe buien tot ontwikkeling komen. Wederom is hierbij kans op onweer. Er blijft vrij veel bewolking aanwezig. De maximumtemperatuur komt uit rond 25 graden. De wind wordt overal zuidwestelijk en is zwak tot matig.
De eerste dagen van deze periode wordt het weerbeeld met name bepaald door een vrij diep hoogtelaag dat ten zuiden van IJsland vrijwel tot stilstand komt. Een secundaire kern, zowel op hoogte als aan de grond, boven de Noordzee gaat samen smelten met het eerder genoemde laag. Hierna bouwt boven onze omgeving weer een rug op vanuit het Azoren hoog. Vanaf het einde van de volgende week trekken enkele (secundaire) hoogtelagen met een vrij zuidelijke koers richting het aandachtsgebied.
Eerst vrij koel met af en toe zon maar ook kans op enkele regenbuien. Geleidelijk iets warmer en een afnemende buienkans.
50 % kans op voortzetting van het rustig zomerweer met maximumtemperaturen rond de langjaargemiddelde waarden en met kans van ca. 40% op neerslag