Tuesday 14 January
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en vrijwel overal droog.

25 juni 2015 door Jannes Wiersema

28De invloed van hogedruk op ons weerbeeld wordt snel minder. Een tweetal frontale systemen komt dan dichterbij, terwijl het lagedrukgebied waartoe zij behoren blijft rondtollen boven de Atlantische Oceaan. Het eerste sterk golvende front is nauwelijks actief en wordt steeds moeilijker analyseerbaar. Het tweede frontale systeem is actiever en occludeert. Vrijdag aan het einde van de avond bereikt deze occlusie het uiterste zuidwesten. Hier vooruit ontwikkelt zich vrijdagmiddag een thermische vore met daarin dus de restanten van het eerste front.

Vandaag is er veel ruimte voor de zon maar zijn er ook enkele stapelwolken. In het uiterste noordoosten kan nog een enkele bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur stijgt naar 18 graden op de Wadden tot lokaal 25 graden in het zuiden. Er staat een matige west- tot zuidwestenwind, in de avond neemt de wind af naar zwak.

In de nacht naar vrijdag zijn er vooral in het noorden van het land wolkenvelden maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. Er staat nagenoeg geen wind.

Vrijdag overdag is er vrij veel sluierbewolking waar de zon op de meeste plaatsen wel doorheen komt. In het noorden is de bewolking dikker en kan er mogelijk lichte regen vallen. Later in de avond kan in het oosten lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21 graden op de Wadden tot lokaal 28 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke zuidelijke wind.

Een positieve NAO evolueert geleidelijk naar een geblokkeerde situatie waarbij een uitgestrekte rug opbouwt vanaf Noord-Afrika via West- en Centraal-Europa naar Scandinaviƫ. Aan het einde van de volgende week schuift de rug naar het oosten en neemt de zuidelijke bovenstroming in kracht toe. Dit heeft tot gevolg dat de aangevoerde luchtmassa voortdurend warmer wordt, maar tegelijkertijd ook dat storingen het aandachtsgebied gaan schampen. In de grenslaag zien we dat een apart centrum van hogedruk ontstaat boven de Golf van Biskaje en vervolgens tijdelijk voor anker gaat boven Scandinaviƫ. Boven het Iberische Schiereiland ontstaat op dat moment een thermisch laag dat aan de wandel gaat naar Ierland en hierbij uiteindelijk samengaat met een Atlantisch laag. Hierdoor blijft het koufront dat bij dit Atlantisch laag hoort op afstand. De vore van het thermische laag bereikt ons echter wel aan het einde van de week.

Vooruitzichten

Aanvankelijk maxima rond of iets onder het langjarig gemiddelde met nu en dan regen en geregeld bewolking. Na het weekend overgang naar hoogzomers weer.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 02 juli tot en met donderdag 09 juli

Warm tot zeer warm, met af en toe de mogelijkheid op een zomerse onweersbui. Na het weekend van 4/5 juli lijkt de warmte iets getemperd te worden door toename van de bewolking.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn