Op de oostflank van een depressie west van Bretagne staat een in kracht toenemende zuidoostelijke stroming. De aangevoerde lucht is in de onderste niveaus droog. Het genoemde laag trekt vandaag en morgen via Schotland naar Noorwegen. Het bijbehorende frontale systeem trekt in de loop van de dag van zuidwest naar noordoost over het land. De meeste activiteit lijkt op het warmtefront gedeelte te zitten dat vanochtend naar noord Nederland beweegt. We bevinden ons dan in zachtere en ook vochtiger lucht. Het enigszins golvende koufront lijkt in de loop van de namiddag of avond langzaam door te komen, maar zou wel eens kunnen vertragen door golfvorming stroomopwaarts boven Frankrijk. Zaterdagnacht kan het zuidoosten van het land nog last krijgen van deze golf. Overigens is ook de lucht ten westen van het koufront nog behoorlijk zacht en vochtig. Zaterdag is het redelijk rustig weer onder invloed van een sterk doorstroomde trekrug.
De bewolking wordt dikker en vanochtend gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen, de neerslag bereikt waarschijnlijk pas vanmiddag het (noord)oosten van het land. In de loop van de middag wordt het in het westen op de meeste plaatsen droog, in het oosten kan er dan nog steeds af en toe lichte regen of motregen vallen. Het wordt een graad of 17. De wind draait in de loop van de dag van het westen uit geleidelijk van zuidoost naar zuid tot zuidwest, is matig en neemt in het noordelijk kustgebied later vanochtend toe naar krachtig.
Vannacht wordt het geleidelijk ook in het zuidoosten droog en komen er meer opklaringen. De zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij)krachtig. De temperatuur daalt naar 13 of 14 graden. Zaterdag overdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. Vooral in het noorden kan ook nog af en toe een bui vallen. De wind blijft zuidwest en is boven land matig, aan zee (vrij)krachtig en in het noordelijk kustgebied mogelijk af en toe hard. De temperatuur loopt meer landinwaarts op naar 16 of 17 graden.(Bron: KNMI)
Ons land bevindt zich vrijdag en zaterdag in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vrijdag passeert eenfrontaal systeem. Zaterdag lijkt onder invloed van een flink doorstroomde rug een meest droge dag te worden. Actieve lagedrukgebieden trekken zondag en maandag via respectievelijk Schotland en de zuidelijke Noordzee noordoostwaarts. Aan de zuidflank van dit laag staat zondag, maar vooral ook maandag een zeer sterk windveld boven onze omgeving. Het laag op maandag trekt vanaf de Ierse zee over midden Engeland naar Oslo en diept uit. Op de Noordzee zou dit maandagmiddag bij Humber een ZW-10 Bft kunnen opleveren aldus de oper. Dinsdag passeert een hoogtetrog. Hierna blijven we waarschijnlijk te maken houden met een strakke stroming uit richtingen tussen zuidwest en west. Dit alles geschiedt onder invloed van een sturende depressies in de omgeving van IJsland. Later in de periode zien we de verschillende scenario’s ontstaan waarbij er zich naast een zonale zonale stroming ook een omvangrijk hogedrukgebied kan ontwikkelen boven Oost-Europa. In dit laatste scenario wordt het minder wisselvallig, maar zullen de temperaturen wel geleidelijk omlaag gaan
Wisselvallig herfstweer. Vooral zondag en maandag is het onstuimig met kans op erg veel wind. De temperatuur gaat in de nieuwe week terug naar normale waarden, met maxima van ongeveer 12 graden.
Er is een grote kans op een wisselvallig weertype, overigens wel met minder wind. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.